top of page

Veel voorkomende problemen

Er zijn veel verschillende gebitsafwijkingen die bij het paard kunnen ontstaan. Een goed getrainde paardentandarts zal deze afwijkingen al in een zeer vroeg stadium herkennen en behandelen, om zo problemen in de toekomst te voorkomen. Want: voorkomen is beter dan genezen!

 

Scherpe punten – emaille punten

Deze scherpe punten bevinden zich bij de kiezen van de bovenkaak aan de wangzijde en bij de kiezen van de onderkaak aan de tongzijde. Scherpe punten zijn een jaarlijks terugkomend probleem voor het paard. Ze ontstaan door de zijwaartse manier van kauwen en kunnen grote wonden veroorzaken in de wang en de tong. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor het paard. Het is dan ook zaak deze scherpe punten jaarlijks zorgvuldig te laten wegvijlen.

 

Haken

Haken bevinden zich aan de voor- en achterzijde van het kauwvlak en kunnen vervelende wonden veroorzaken (zie foto's). Daarnaast kunnen haken de voor- en achterwaardse beweging van de onderkaak belemmeren. Hierdoor ontstaat veel druk op het kaakgewricht.

Deze spanning in het kaakgewricht kan weer leiden tot rijtechnische problemen.

 

Naast het hierboven gegeven voorbeeld zijn er nog veel meer afwijkingen die leiden tot belemmering van de onderkaakbeweging. Zoals; een golfgebit, een trapgebit, etc. Het voert echter te ver om al deze afwijkingen uitgebreid te beschrijven. Een professionele en regelmatig uitgevoerde gebitsverzorging pakt ook deze problemen aan.

 

Diastema’s

Een diastema is een ongewenste ruimte tussen twee tanden of twee kiezen. Het kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak ligt een andere gebitsafwijking ten grondslag aan het ontstaan van diastema’s. We zien ze echter ook vaak bij oudere paarden. De tanden of kiezen zijn bij deze dieren namelijk minder stevig verankerd in de kaak vanwege de korter wordende reservekroon.

 

In deze ruimte gaat voedsel zitten dat na verloop van tijd kan gaan rotten, wat weer kan leiden tot ontsteking van het tandvlees, parodontitis genoemd.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat het voedsel regelmatig uit deze ruimtes wordt verwijderd en de ruimtes worden schoongemaakt. 

scherpe randen.png
Joy 3 kopie.jpg
IMG_5356.JPG
IMG_3829.JPG
IMG_4109.JPG
thumb_IMG_2655_1024.jpg
diastemata.png
IMG_5054.JPG
bottom of page